Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

HANEFİ FIKHININ ESASLARINDAN BİR DİĞER KİTAP (Umdetü Zevi’l-Besair li-Halli Mühimmati’l-Eşbah ve’n-Nezair)

16-03-2018 06:33
HANEFİ FIKHININ ESASLARINDAN BİR DİĞER KİTAP (Umdetü Zevi’l-Besair li-Halli Mühimmati’l-Eşbah ve’n-Nezair)

Bildiğiniz gibi Eşbah ve’n Nezair FIKIH alanında birbirine benzeyen meseleleri elen alan bir literatürdür. Bu konuda yazılmış bir çok kitap olmakla beraber HANEFİ FAKİH’i İbn Nüceym’in El-Eşbah ve’n-Nezair adlı eseri meşhur bir eserdir. Ve bu eserin üzerine yapılan bazı şerhler ve haşiyeler mevcuttur. İşte o haşiyelerden biri elimizde bulunan, Osmanlı döneminde Mekke’de kadılık yapmış PİRİZADE’nin Umdetü Zevi’l-Besair adlı haşiyesidir.

 

Eserimizin haşiyesini Prof. Dr. Saffet Köse ve İlyas Kaplan Hocalar gerçekleştirmişlerdir.

 

Kitabımızın girişinde muhakkikler tarafından yapılan bir önsöz mevcut. Burada kısaca kitap hakkında bilgiler veriliyor. Daha sonra elimizde bulunan eserin müellifine ait PİRİZADE’nin hayatı ve eserlerine ait bilgilere yer veriliyor. Müellifin 100’e yakın eserinin olduğu ve büyük çoğunluğunun FIKIH alanında olduğundan bahsediliyor.

 

Eserin tahkikinde dört tane yazma eser kullanılmış.Birincisiİstanbul Müftülüğü, ikincisi Laleli Kütüphanesi, üçüncüsü Rağıp Paşa Kütüphanesi, dördüncüsü ise Şehit Ali Paşa Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.

 

Tahkikte izlenilen menhec ve metoda ve tahkikte kullanılan yazma eserlerin fotoğraflarına yer verilmiştir.

 

Kitabın içine göz atacak olursak üst kısımda metne yer verilmiş ve alt kısımda PİRİZADE’nin haşiyesine yer verilmiştir. En alt bölümde ise muhakkikler tarafından yazılan dip notlar bulunmaktadır.

 

Müellifimizin mukaddimede ifade ettiği gibi, El-Eşbah ve’n-Nezair’deki bazı kapalı meseleleri kendisi açıklamıştır.

 

Eser orta hacimli iki cilt olarak ve özel japon şamua kağıt kullanılarak renklendirilmiş baskı halinde basılmıştır. Lübnan’a özel cilt tekniği ve malzemesiyle ciltlenmiştir.

 

Buradan muhakkiklerimiz Prof. Dr. Safvet Köse ve İlyas Kaplan hocalarımıza teşekkür ediyoruz.

 
İRŞAD KİTABEVİ
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.